Bijgerecht

Groenten bijgerecht

Groenten worden in 80% van alle menu’s als bijgerecht geserveerd. En dat is zeker niet onterecht. Want groenten ondersteunen in dit geval een maaltijd waarin vlees of vis wordt geserveerd als hoofdmoot. Smakelijke combinaties zijn er volop, soms vanzelfsprekend en soms verrassend. Van vroeger kennen we allemaal wel de combinatie van bloemkool, aardappelen en de overheerlijke gehaktbal die je moeder zelf draaide. Tegenwoordig hebben we gelukkig veel meer keuze wanneer je groenten als bijgerecht wilt serveren.

Alhoewel het aanbod van groenten tegenwoordig niet meer seizoensafhankelijk is, probeer ik wel de groenten van het seizoen te gebruiken. De verschillende koolsoorten bijvoorbeeld in de winter of winterpostelein en in de zomer asperges en de heerlijke slasoorten die vers van het land komen, zoals de ijsbergsla, lollo rosso en romanasla en rabarber en snijbonen.

Welke groenten gebruik jij het liefste? En hou je daarbij rekening met de seizoenen of niet?

“Groenten bijgerecht” is voor mij eigenlijk standaard. Er gaat geen dag voorbij zonder groenten. Soms in de hoofdrol, soms als bijgerecht.

Maak er vooral iets lekkers van!

All Bijgerecht


Hoofdgerecht

Hoofdgerecht met groenten

Hoofdgerechten vol met lekkere groenten. Hoe heerlijk is dat. Vol van smaak en kleur en gezond.

Zo’n hoofdgerecht met groenten hoeft natuurlijk niet alleen maar uit groenten te bestaan. Waarbij ik vegetarische gerechten absoluut niet te kort wil doen, want veelal zijn deze juist ook heel erg lekker.

Veel groentesoorten zijn erg geschikt om “een hele maaltijd te dragen”, denk daarbij alleen al aan de overheerlijke stamppot met boerenkool bijvoorbeeld of een groente-lasagne. En wat te denken van een goede gevulde groentesoep die uitstekend als hoofdgerecht geserveerd kan worden. Of een spinazie-taart?

Je ziet het. Mogelijkheden en inspiratie genoeg en ik hoop dat ik ook jou kan inspireren om met die lekkere groentjes aan de slag te gaan.

All Hoofdgerecht


Salades

Salades van allerlei pluimage en soorten, smaken en kleuren. Je vindt ze hier. Deel jouw favoriete recept en we delen deze met de wereld van liefhebber van groenten.

Je kunt er een heerlijke maaltijdsalade van maken of als fris bijgerecht naast je vlees of vis. Salades zijn multi inzetbaar.

Een salade hoeft trouwens niet altijd te bestaan uit een slasoort zoals de ijsbergsla, eikenbladsla of veldsla. Een salade is ook heerlijk gemaakt van boerenkool, spinazie, wortelen of andijvie.

Met een goede, zelfgemaakte, dressing maak je salade lekker op smaak. Daarna voeg je nog andere groentesoorten toe om het plaatje compleet te maken. Je kunt dan denken aan courgette, paprika, tomaten, een uitje, bietjes of taugé.

Leef je uit. Eigenlijk is niets te gek in een heerlijke salade!

All Salades


Smoothies

Smoothies met groenten zijn inmiddels niet alleen meer trendy maar voor veel mensen een dagelijks gebruik.

All Smoothies


Voorgerecht

Voorgerecht met groenten?

Ja graag. Want daarin kunnen we ons helemaal uitleven. Zeker voor een beetje “soepgek” zoals ik, kan ik me daar enorm op verheugen. Van de ouderwetse lekkere “dikke soep” van oma, vol met allerlei groenten tot een overheerlijke pompoensoep.

Maar het is natuurlijk niet alleen groentesoep dat als voorgerecht met groenten kan worden geserveerd. Wat dacht je van een lichte wortelsalade met sinaasappel? Of een trendy jar vol met verschillende groenten? Dat ziet er ook nog eens heel spannend uit bij de presentatie.

Of een groene groenten-salade met bijvoorbeeld snijboon, tuinboon, groene asperges, doperwten, peulen? Afgemaakt met wat geitenkaas en je hebt een smaakvolle starter van je maaltijd.

Laat ons weten wat jouw favoriete begin is van de maaltijd. Want ook wij zijn elke dag weer opnieuw op zoek naar inspiratie.

All Voorgerecht