Bloemkoolrijst pizza met verse spinazie

Bloemkoolrijst pizza met verse spinazie

Bloemkoolrijst pizza? Jazeker!

Sinds ik de bloemkoolrijst heb ontdekt als ontzettende lekkere vervanger van o.a. rijst ben ik op mijn zoektocht naar andere gerechten ook dit recept tegengekomen. Het is eigenlijk een calzone, ofwel de dichtgevouwen vorm van de pizza. Dus hiermee is de rijst ook een vervanger voor het pizzadeeg. Je kunt een calzone met allerlei verse ingrediënten lekker maken, vandaag deze vulling met de verse spinazie en de baby champignons samen met de verse oregano. Erg lekker.  Met de hoeveelheid in dit recept kun je drie kleine calzones maken, lekker als voorgerechtje of bij de borrel.

Bloemkoolrijst

De bloemkoolrijst past helemaal in de trend van gezond en lekker eten en het ontdekken van nieuwe bereidingswijzen van groenten.

Bovendien past het ook in het advies van het Voedingscentrum om 250 gram groenten per dag te eten.

Bloemkool kennen we allemaal al lang. Vroeger aten we het met het bekende papje, zoals Ome Willem in de jaren ’70 al bezong. Het is een gezonde groente, smaakvol en bovendien eenvoudig om klaar te maken.

Wat is bloemkoolrijst?

Het is eigenlijk niets anders dan fijngemalen of geraspte bloemkool. Dit malen of raspen kun je zelf doen in je keukenmachine of met de staafmixer. Of je haalt het kant en klaar bij o.a. Albert Heijn.

bloemkoolrijst

Een tip voor dit recept is dat je de bloemkool echt goed droog moet krijgen na het koken. In een theedoek goed uitwringen, anders krijg je een natte bodem en dat is niet lekker. Helemaal crispy zoals bij een normale pizzabodem wordt deze bloemkoolrijstbodem niet, maar de bloemkoolrijst pizza zal je aangenaam verrassen.  Laat ook de spinazie met de champignons na het bakken even goed uitlekken, ook daar komt kookvocht vanaf.

Laat me weten of het is gelukt en welke vulling jij er aan toe zou voegen.

Eet smakelijk!

Bloemkoolrijst pizza met verse spinazie en champignons

2017-02-14
: 3
: Moeilijk

Een verrassende pizza van bloemkoolrijst. Eigenlijk een calzone, een dichtgevouwen pizza met een heerlijke vulling.

By:

Ingredients
  • 600 gram bloemkoolrijst
  • 1 ei, losgeklopt
  • 50 gr gemalen mozzarella kaas (of in grove stukjes gesneden)
  • 1 tl zeezout
  • zwarte peper
  • 1 et olijfolie
  • 1 bakje baby champignons, in plakjes
  • 1 teen knoflook, geraspt of fijngesneden
  • Gedroogde oregano
  • 600 gr blaadjes baby spinazie, vers
  • 100 gr geraspte of fijngesneden mozzarella kaas
Directions
  • Step 1 Verwarm de oven voor op 220gr C
  • Step 2 Plaats een bakplaat in het midden.
  • Step 3 Pak een stuk bakpapier dat op deze plaat past.
  • Step 4 Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een wok
  • Step 5 Bak hierin de champignons tot ze bruin zijn. Vaak roeren, ongeveer 5 minuten
  • Step 6 Voeg de knoflook en oregano toe en bak mee voor ongeveer 1 minuut
  • Step 7 Voeg daarna de verse spinazie toe en roerbak ongeveer 1 minuut mee.
  • Step 8 Haal dit mengel uit de pan en laat in een zeef uitlekken en zet apart.
  • Step 9 Doe de bloemkoolrijst in een magnetronschaal en kook voor ong 8 minuten op de hoogste stand.
  • Step 10 Je kunt de bloemkoolrijst ook even koken in de pan met een paar eetlepels water. In dit geval ook ong 8 minuten koken.
  • Step 11 Haal de gekookte bloemkoolrijst uit de schaal/pan en doe in een schone theedoek.
  • Step 12 Knijp vervolgens heel goed al het vocht uit de bloemkoolrijst. Dit is echt heel erg belangrijk. Anders krijg je een plakkende pizzabodem.
  • Step 13 Doe de droge bloemkoolrijst in een kom en meng met het ei, het eerste deel van de mozzarella kaas, oregano, zeezout en versgemalen peper.
  • Step 14 Meng goed door elkaar.
  • Step 15 Verdeel dit mengels, in 3 ronde plakken, op het bakpapier op de bakplaat.
  • Step 16 Doe terug in de oven en bak 10 minuten lang.
  • Step 17 Haal uit de oven en, doe dit snel, verdeel eerst wat mozzarella en dan het spinazie/champignon mengsel over de drie bodems. Op één helft, want je moet het nog dichtklappen.
  • Step 18 Bovenop het mengsel verdeel je de resterende mozzarella-kaas.
  • Step 19 Gebruik een spatel om voorzichtig de andere helft van de calzone over de vulling te klappen en druk zachtjes met je vingers de zijkanten dicht. Het mag een beetje brokkelen, dat is niet erg.
  • Step 20 Doe terug in de oven en bak vervolgens 12 minuten.
  • Step 21 En dan serveer je het heerlijk warm!

 

Foto’s die bij het gerecht horen

De lekker goudbruin gewokte baby-champignons

champignons vulling voor de bloemkoolrijst calzone

 

 

De verse spinazie bij de gebruinde champignons in de wok

champignons en spinazie in pan

 

De vulling is klaar met de gewokte champignons en verse spinazie

champignons en spinazie gewokt

 

De bloemkoolrijst bodems op het bakpapier in rondjes voordat ze de oven ingaan.

calzone plakken voor oven

 

De bloemkoolrijst bodems na 10 minuten oven

bloemkoolrijst calzone na oven

 

De bodem van bloemkoolrijst wordt voor de helft belegd met de vulling van champignons en spinazie.

Hierna vouw je heel voorzicht de calzone dubbel en duw je de randen voorzichtig vast.

vulling calzone bloemkoolrijst

 

De bloemkoolrijst pizza calzone is klaar. Heerlijk goudbruin en de vulling is smakelijk.

bloemkoolrijst pizza calzone klaar

 

 

 

 

 

FonQ

Fonq.nl


Geef een reactie