Preistamppot met kerrie en oude kaas

Preistamppot met kerrie en oude kaas

De wind giert om het huis en de regen slaat tegen de ramen. Hartje winter, morgen krijgen we sneeuw…..

Dat vraagt toch om een stamppotje? We gaan voor de preistamppot vanavond. Lekker makkelijk, uiteraard wel met zelfgemaakte aardappelpuree en daarna een snufje kerrie erbij. Je kunt de kerrie ook vervangen door twee eetlepels ketjap manis als je dat lekkerder vind voor de pit er even in. De rode paprika maakt het helemaal een kleurig geheel.

Warme melk

Weet je trouwens dat je warme melk moet gebruiken om je aardappelpuree het lekkerst te krijgen? Dat heeft te maken met de bindingsfactoor van zetmeel. Je laat de aardappelen goed uitstomen na het koken en dan de warme melk erdoor heen en een klontje boter. Dan blijft het lekker luchtig! Doe je dit met koude melk, dan ontstaat er een lijm-achtige massa die echt niet lekker is.

Deze preistamppot kun je binnen een half uur op tafel hebben staan. Lekker met een rookworst,  zelfgemaakte gehaktballen of een tartaartje. Eigenlijk lenen heel veel vleessoorten zich prima bij zo’n stamppot, dus leef je vooral uit!

Veel kookplezier en alvast smakelijk eten.

Groetjes Colette

Ingrediënten

4 personen

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 600 gr prei
  • 75 gr geraspte oude kaas
  • 1 rode paprika
  • kerrie
  • peper
  • zout
  • scheut melk
  • klont boter

Bereiding

  • schil de aardappelen en kook deze in 20 minuten gaar in ruim water met een snuf zout
  • snij de prei in ringen en maak goed schoon
  • zet een pan met water op en breng aan de kook
  • zodra het water kookt blancheer je hierin de prei in ca 2 minuten beetgaar
  • haal de prei na die 2 minuten uit het water en spoel meteen af met koud water
  • snijdt de paprika in grove stukken
  • zet een bakpan op een klein beetje boter en braadt de stukjes paprika heel even aan
  • warm de melk op
  • zodra de aardappelen gaar zijn, giet je deze af  en stamp ze fijn
  • voeg net zoveel opgewarmde melk aan de aardappelen toe en de klont boter, tot je een lekker smeuïg geheel krijgt
  • voeg de preiringen toe aan de aardappelpuree
  • voeg de geraspte oude kaas en roer goed door
  • breng dit geheel op smaak met de kerrie, peper en zout
  • en maak deze heerlijke preistamppot af met de rode paprika

 

 

FonQ

Fonq.nl


Geef een reactie