Pastinaak uit de oven met honing mosterd dressing

Pastinaak uit de oven met  honing mosterd dressing

De pastinaak

Een kleine intro van deze groente is wel even leuk, voordat we met de pastinaak uit de oven aan de slag gaan. De pastinaak is voor lange tijd een “vergeten groente” geweest. Maar nu niet meer. Je kunt ze tegenwoordig gewoon in de supermarkt kopen. Met recht! Het smaakt heerlijk zoet, met een zachte anijsachtige smaak.

Heel lang geleden, en dan praten we 16e eeuw, was de pastinaak het voedsel van alledag. Vergelijkbaar met de aardappel nu.

Wist je dat de beroemde hutspot van het Leidens Ontzet zelfs aardappelloos was maar juist bomvol knollen zoals de pastinaak? Pas later, van de 17e eeuw, werd de aardappel de hoofdmoot van deze hutspot. Voor die tijd kenden we hier de aardappel helemaal nog niet. In de eeuwen daarna heeft de aardappel de pastinaak en andere knolsoorten naar de achtergrond geduwd.

Maar hij is er weer, deze langwerpige, smaakvolle knolsoort. En hij wordt weer vaak geserveerd. In de horeca als schuimpjes en zalfjes of als heerlijk bijgerecht.

Pastinaak uit de oven

Dit recept van de pastinaak uit de oven met honing-mosterd dressing kreeg ik doorgestuurd via vrienden. Zij koken ook graag met groenten en eten dit bijgerecht dan ook regelmatig. En nu begrijp ik waarom. Het is echt heerlijk. De dressing wordt pas op het laatst toegevoegd en daarmee krijg je een lekker knapperig zoet laagje over de pastinaak. De kids hebben gesmuld…

Een aanrader.

Voor 4 personen

Ca. 50 minuten bereidingstijd

Ingrediënten

  • 500 gram pastinaak
  • olijfolie
  • zout & peper
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 1 eetlepel mosterd

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 gr
  • Schil de pastinaak en snij in ongeveer gelijke grootte en dikte
  • Let een stuk bakpapier op een bakplaat of in een bakblik
  • Leg de stukken erop en druppel olijfolie op elk stuk
  • Bestrooi met peper en zout
  • Zet in de oven ongeveer 25 – 30 minuten. Let goed op dat het niet aanbrandt.
  • Meng ondertussen de honing en mosterd en olijfolie tot een mooie dressing
  • Haal de bakplaat uit de oven
  • Bestrijk de stukken pastinaak met de dressing en laat het nog ca 10 minuten bakken in de oven

Eet lekker!

FonQ

Fonq.nl


Geef een reactie