Lasagne, een favorietje

Lasagne, een favorietje

De lekkerste lasagna

Het was een ware zoektocht maar we zijn het er nu over eens dat dit de lekkerste lasanga is. En dan is het eigenlijk lasagne in het Italiaans, maar in Nederland hebben we de naam van dit gerecht inmiddels verbasterd tot lasagna. Ach het gaat uiteindelijk om de smaak! Toch?

Verse kruiden

Gemaakt met de bekende smaakmakers zoals peen en bleekselderij. En ik voeg er toch altijd het liefste een bouquet garni (ofwel een bundeltje verse kruiden) aan toe. Sali, rozemarijn, oregano en tijm brengen die overheerlijke echte Italiaanse smaak aan dit gerecht.

Dit recept is gebaseerd op een gerecht van Jamie Oliver. Ik heb het iets aangepast. Een snufje kaneel erbij, geen spek en beperkt gebruik van crème fraiche in verband met een koemelkallergie. En dan vooral die final touch van een eetlepel ketchup voor de kleine zoetje erin.

Het duurt wel even…

Neem er vooral wel de tijd voor. Het is niet bepaald een gerecht voor snel na het werk. Zo’n 2,5 uur voordat je deze aller- aller lekkerste lasagna op tafel kunt zetten. Maar het resultaat is er dan ook echt naar!

Eet lekker van deze, volgens ons, lekkerste lasagna.

Dol als ik ben op schalen, en dus ook lasagne/ovenschalen, heb ik er een paar voor je op een rijtje gezet. Kijk maar eens hier.

Groetjes, Colette

Ingrediënten voor 4 – 5 personen

  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 winterpenen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 eetlepels olijfolie
  • bosje verse Italiaanse kruiden rozemarijn / salie / oregano / tijm
  • 500 gr gehakt half om half
  • 800 gr tomatenblokjes met basilicum
  • 350 ml kraanwater
  • 15 gr verse basilicum
  • 150 gr Parmezaanse kaas geraspt
  • 250 gr verse lasagnebladeren
  • 250 ml crème fraîche
  • 1 tomaat
  • snufje kaneel
  • 1 eetlepel tomatenketchup

Bereiding

  • Maak de uien, knoflook en winterpeen schoon en schil de bleekselderij in de lengte met een dunschiller. Hak alles fijn, waarbij ik de peen en bleekselderij altijd wat grover snij. Dat vinden we lekkerder
  • Zet een grote braadpan op matig vuur.
  • Doe de olijfolie in de pan en voeg de groenten toe en laat ca. 7 minuten smoren totdat de groenten zacht zijn.
  • Roer het gehakt en de tomaten uit blik erdoor
  • Voeg het snufje kaneel toe (echt een klein beetje, de smaak van kaneel is al snel te overheersend)
  • Doe het water bij het mengsel in de pan
  • Roer er wat zout en peper door
  • Pluk de basilicumblaadjes van de stelen en leg ze even aan de kant
  • Hak de steeltjes fijn en roer die door de saus
  • Breng de saus aan de kook en laat het 45 minuten met de deksel op de pan zachtjes garen. Roer wel regelmatig

De saus verder op smaak brengen

  • Verwarm de oven voor op 190 gr
  • Roer 1/4 van de Parmezaanse kaas door de saus
  • Snipper de grote basilicumblaadjes door de saus en bewaar de kleintjes voor later
  • Proef even en kijk of er nog wat zout en peper door moet

De lasagna opmaken

  • Gebruik een mooi ovenvaste en aardewerken ovenschaal, bekijk ovenschalen in de Cook&Co webshop
  • Vet deze een klein beetje in met olijfolie
  • Leg er een laag lasagnebladeren in
  • Schep hier een derde deel van de saus over.
  • En leg er een laag lasagnebladeren over.
  • Strooi er wat peper en zout over en vervolgens 1/3 van de rest van de Parmezaanse kaas
  • herhaal deze lagen 2 x en besluit met een laag saus en de rest van de Parmezaanse kaas
  • Snijd de tomaat, strooi er de basilicumblaadjes over en besprenkel het met olijfolie

In de oven

  • Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 20 min in de voorverwarmde oven
  • Verwijder het folie en zet de schaal nog ca 35 min in de oven.

Eet lekker!

 

FonQ

Fonq.nl

Related Posts

Bloemkool couscous met verse kruiden en gegrilde abrikozen

Bloemkool couscous met verse kruiden en gegrilde abrikozen

Een lekker mager gerecht en super gemakkelijk om te maken, deze bloemkool couscous. Als lekkere lunch of serveer het bij een kipfilet bij je avondeten. Gerelateerd

Bloemkoolrijst wokken met garnalen

Bloemkoolrijst wokken met garnalen

Bloemkoolrijst wokken is weer een hele andere manier van koken met de o zo bekende Hollandse bloemkool. Bloemkoolrijst is kalorie-arm, je kunt gewone rijst heel makkelijk door deze variant vervangen, je kunt het met allerlei smaken combineren. Wat een vinding! Gerelateerd



Geef een reactie