Ovenschotel met bloemkool en macaroni, pancetta en kaas

Ovenschotel met bloemkool en macaroni, pancetta en kaas

Dit recept van een ovenschotel met bloemkool is heerlijk. De combinatie met de macaroni, pancetta, oude cheddar en rozemarijn is smaakvol en maakt dat zelfs niet bloemkool-liefhebbers enthousiast mee zullen eten. 

Op tafel

Mijn keuken lijkt wel altijd alsof er een ontploffing is geweest na het maken van deze heerlijke ovenschotel. Veel handelingen in de keuken, overal staan pannen, liggen lepels etc maar het is het helemaal waard. De kids vinden het heerlijk! Dit is wel zo’n gerecht dat ik gewoon in de braadslede op tafel zet. Terwijl ik daar eigenlijk niet zo van ben. Bij mij geen pannen op tafel, dat vind ik persoonlijk niet zo gezellig en bovendien mag je toch best met een beetje trots je eten in een mooie schaal serveren? Dat komt de smaak vast ook ten goede….het oog wil tenslotte ook wat.

Maar deze ovenschotel met bloemkool zet ik gewoon lekker op tafel. En pikt iedereen er altijd nog een beetje uit….

Ik wens je alvast veel plezier met koken en een eet smakelijk!

Colette

Bloemkool met macaroni uit de oven

2017-01-22
: 6
: Medium

Bloemkool uit de oven met macaroni, pancetta, rozemarijn en oude cheddar. Zo'n gerecht waar je telkens nog even een kleine hapje van neemt.

By:

Ingredients
  • 8 plakjes pancetta
  • 1 grote bloemkool
  • 500 gr macaroni
  • olijfolie
  • 250 gr oude cheddar (of Goudse) kaas
  • 4 dikke plakken donker brood
  • een paar takjes rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gr (soya) kookroom of creme fraîche
  • Parmezaanse kaas
  • Keukenmachine
  • Braadslede van 25 x 30 cm
Directions
  • Step 1 Breng een volle pan water aan de kook.
  • Step 2 Verwarm de oven voor op 220gr.
  • Step 3 Heb je een keukenmachine, zet dan de grove rasp erop.
  • Step 4 Leg de pancetta in een braadslede (ca 30 x 25 cm, groot genoeg in ieder geval voor de pasta)
  • Step 5 Zet de braadslede in de oven en bak de pancetta knapperig in ca. 10 minuten
  • Step 6 Snijd de bladeren en steel van de bloemkool
  • Step 7 Snijd de bloemkool in 4 parten
  • Step 8 Leg de stukken met hart naar beneden in een grote pan
  • Step 9 Voeg de macaroni toe
  • Step 10 Zet hoog vuur onder de pan
  • Step 11 Giet er zo veel kokend water bij, dat anders onder water staat
  • Step 12 Doe er zout bij
  • Step 13 Sprenkel wat olijfolie in de pan
  • Step 14 Leg de deksel er iets scheef op
  • Step 15 Kook de paste volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Step 16 Rasp de cheddar (of andere oude kaas) en doe in een kom
  • Step 17 Zet het standaard mes in je keukenmachine, haal de pancetta uit de oven en hak deze plakjes samen met het brood, de rozemarijnnaaldjes en een flinke scheut olijfolie totdat het lijkt op grof broodkruim.
  • Step 18 Zet een vergiet op een kom om het kookwater op te vangen
  • Step 19 Laat de pasta en de bloemkool erin uitlekken
  • Step 20 Doe vervolgens de pasta en de bloemkool in de braadslede waarin je pancetta hebt gebakken
  • Step 21 Zet deze braadslede op laag vuur
  • Step 22 Giet er 400 ml van het opgevangen kookwater bij
  • Step 23 Knijp er de ongepelde teentjes knoflook bij
  • Step 24 Roer de kookroom en de geraspte cheddar door
  • Step 25 Maak de stukken bloemkool voorzicht stuk
  • Step 26 Breng het mengsel op smaak met peper en zout
  • Step 27 Doe er eventueel nog een extra scheutje kookwater bij.
  • Step 28 Verdeel het allemaal goed over de braadslede
  • Step 29 En vervolgens strooi je het broodkruim er over
  • Step 30 Zet de braadslede ongeveer 8 minuten boven in de oven, tot er een goudbruin laagje zichtbaar is.
  • Step 31 Zet de bloemkool met macaroni op tafel en schaaf er nog even een paar krullen Parmezaanse kaas over.

Deze ovenschotel met  bloemkool is een recept van Jamie Oliver uit zijn kookboek “Jamie in 30 minuten”. Een kookboek dat toch wel tot mijn favorieten behoort.

FonQ

Fonq.nl

Related Posts

Bloemkool couscous met verse kruiden en gegrilde abrikozen

Bloemkool couscous met verse kruiden en gegrilde abrikozen

Een lekker mager gerecht en super gemakkelijk om te maken, deze bloemkool couscous. Als lekkere lunch of serveer het bij een kipfilet bij je avondeten. Gerelateerd

Bloemkoolrijst wokken met garnalen

Bloemkoolrijst wokken met garnalen

Bloemkoolrijst wokken is weer een hele andere manier van koken met de o zo bekende Hollandse bloemkool. Bloemkoolrijst is kalorie-arm, je kunt gewone rijst heel makkelijk door deze variant vervangen, je kunt het met allerlei smaken combineren. Wat een vinding! Gerelateerd



Geef een reactie